فواید سفره آرایی واهمیت چیدمان یک میز غذای زیبا با کمک فرزندان
غذا خوردن در کنار میز غذای خوب و زیبا، علاوه بر آن که می تواند بر نحوه هضم بهتر غذای شما تأثیر بگذارد.غذا خوردن را لذت بخش تر خواهد کرد. بنابراین نباید به سفره آرایی بی توجهی کرد. البته چیدن میز زیبا و آموزش سفره آرایی به فرزندان اغلب در خانواده ها نادیده گرفته می شود .گاهی افراد پس از تلاش برای تهیه یک برنامه غذایی خوب و پخت غذای خوشمزه ، از ارزش کارخود با بی توجهی به چیدمان مناسب میز غذا و سفره آرایی مناسب یا حتی، خوردن غذا در اتاق نشیمن یا جلوی رایانه و تلویزیون و… کم می کنند.
سفره آرایی و تزیین میوه و سبزی و آموزش سفره آرایی مخصوصا به کودکان و نوجوانان فواید زیادی دارد. همکاری فرزندان در سفره آرایی و فعالیتهای منزل مهارت خانه داری را به آنها آموزش می دهد و به پرورش خلاقیت آنها نیز کمک می کند.
اما نکاتی در رابطه با غذاخوردن و سفره آرایی است که اگر به آن توجه نشود میتواند اثر سوء داشته باشد.
سفره آرایی و رابطه آن با درهم خوری
درهم خوری یعنی خوردن چند غذا با یکدیگر. غذا خوردن مخصوصا در مواردی که این غذاها با هم تناسب و سازگاری نداشته باشند از کارهایی است باید تاحد امکان از آن پرهیز کرد.
یکی از انواع درهم خوریها چیزهایی است که ما به عنوان سفره آرایی برای تزیین سفرههای خود قرار میدهیم.
سر سفره اجازه نداریم ماست و دوغ ومیوه و آب و مایعات قرار دهیم. اینها هر کدام به تنهایی مفید هستند و باید جداگانه و با فاصله از غذا مورد استفاده قرار گیرد. نیم ساعت قبل از غذا یا یکی، دو ساعت بعد از غذا اجازۀ استفادۀ آنها را داریم. وقتی که هضم مادۀ غذایی اصلی ما طی شد ، میتوانیم آنها را بخوریم .
اگر سالاد با غذا قاطی شود، سالاد را کنار بشقاب غذای خود بکشید و یک قاشق از این بخورید و یک قاشق از آن ، این یعنی درهم خوری . تداخل هضم به وجود می آید. تداخل هضم از بدترین و مضرترین مواردی است که ارزش غذایی را پایین می آورد و به قوای اندامهای بدن مخصوصا معده آسیب می زند.
البته وقتی شما یک غذایی را با همدیگر میپزید، مثلاً گوشت را کنار حبوبات با هم پختید، حبوبات را کنار سبزی با هم پختید، سبزی را کنار برنج با هم پختید، به یک غذای واحد تبدیل می شود .
اگر غذا درست پخته شد و به قول معروف خوب جا افتاد، یک غذا است، هضم این غذا برای معده راحت است و درهم خوری حساب نمیشود. ولی اگر از مواد غذایی خام در کنار آن استفاده شود معده دچار سرگردانی میشود و هیچ کدام به درستی هضم نمی شود.
ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید اگر در سفره آرایی ما اینها را سر سفره نگذاریم ، غذا سخت بلعیده میشود و لقمۀ غذا پایین نمیرود. در اینجا ما راهکارهایی برای بلعیدن آسان آورده ایم.
عادتهای خوب در موقع غذاخوردن
- خوب جویدن و آرام خوردن
- سیراب شدن و خوردن سالاد قبل از غذا
- پرهیز از خوردن میوه بلافاصله بعد از غذا
باید خوب جویدن و آرام خوردن را تمرین کنیم و به آن عادت کنیم و این عادتها باید آرام و تدریجی با مدارا و با حوصله درست شود. هر چه اصلاح عادت از کودکی شروع شود راحت تر است.
قبل از اینکه سر سفره بنشینید اول سیراب شوید، یک ربع، 20 دقیقه زمان لازم است تا آب جذب معده شود و بعد سر سفره بنشیند و لازم نباشد تشنگی خود را با ماست و دوغ و آب و مایعات موقع غذا خوردن برطرف کنید و هضم غذای خود را خراب کنید.
یک نکتۀ در مورد سالاد این است که عادت سفرۀ شما باشد که اول دور هم بنشینید و سالاد خود را بخورید بعد تازه شروع به کشیدن غذا و آوردن غذا سر سفره بکنید، بگذارید نیم ساعت و 40 دقیقهای فاصله بین این دو باشد تا تداخل هضم پیش نیاید.
میوه هم نیم ساعت قبل از غذا و یا یکی دوساعت بعد از غذا می تونید مصرف کنید. اگر هر دفعه یک نوع میوه هم بخورید بهتر است تا تداخل هضم میوه ها هم پیش نیاد. البته استفاده از میوه های متنوع با فاصله خوب است . با این وجود سالاد میوه هم توصیه نمی شود.
مواردی است که برای سفره آرایی و زینت سفره می توانیم از آنها استفاده کنیم و تداخل هضم محصوب نمی شود.
مواد غذایی مجاز برای سفره آرایی
از دیدگاه طب ایرانی،سلامی ما برای سفره آرایی اجازه داریم از سه مادۀ غذایی استفاده کنیم و تداخل هضم هم محسوب نمیشود، به شرط آنکه حجم و تعداد آن رعایت شود.
- سبزیجات
- زیتون
- نمک
- ترشی
سبزیجات کمک هضم محسوب میشود. بسیاری از هضم کنندهها از ترکیبات سبزیجات تهیه میشوند.
شما میتوانید سبزی خوردنها را بنا به طبع خود و بنا به فصلی که در آن به سر میبرید و توانایی معدۀ خود را در هضم سبزی در سر سفره بگذارید.
دومین چیزی که اجازه داریم سر سفره استفاده کنیم زیتون است. در طب ایرانی تأکید شده زیتون را به تنهایی نخورید، زیتون باید کنار غذا و سر سفره خورده شود. یعنی قانون آن برعکس است و قانون هم است که هفت عدد زیتون خورده شود، زیادهروی نکنید، معدۀ خود را پر از زیتون نکنید که دوباره با هضم غذا تداخل پیدا کند.
نمک از آن چیزهایی است که همیشه باید سر سفرۀ اسلامی باشد، مقدار آن اندک است و توصیه شده قبل غذا و بعد از غذا مقدارکمی نمک کف دست خود بریزیم و بخوریم.
در مورد ترشیها اختلاف نظر است که سر جمع آن را بخواهیم بگویم در فصلهای مناسب کمی ترشی در حد یک قاشق کنار غذا یا بهتر از آن در انتهای غذا به هضم غذا و محکم شدن بدنۀ معده و دهانۀ معده کمک میکند و مجاز است.
ضرورت همکاری فرزندان در چیدن میز غذا
می توانید به تنهایی میز را بچینید، اما بهتر است از دیگران بخواهید تا به شما کمک کنند. باور کنید! فرزندان شما باید تعاون و همکاری را یاد بگیرند. بتوانند مودبانه غذا بخورید و خوب صحبت کنند.
خوردن شام با کارفرما یا حتی رفتار آنها در مصاحبه شغلی می تواند در آینده آنها مهم باشد. بچه ها نیاز به آموزش دارند و باید یاد بگیرند. کودکان می توانند با کمک به شما مهارت خانه داری سفره آرایی و مودبانه غذا خوردن را ياد بگیرند. با این کار نه تنها آموزش می بینند، بلکه ارتباط خوبی با شما برقرار می کنند و هنر و خلاقیت آنها نیز پرورش می یابد.
فواید سفره آرایی و چیدمان مناسب میز غذا در کنار خانواده
استفاده از ظروف زیبا و متناسب با نوع غذا و به تعداد افراد، یک بخش مهم سفره آرایی است.
قرار دادن قاشق چنگال به درستی در اطراف بشقاب ها و چیدن همه چیز در جای خود،غذا خوردن را لذت بخش و آرامش بخش تر می کند. به فرزندان هم رفتار و روش مناسب انجام کارها در یک جامعه متمدن را آموزش می دهد.
گاهی یک تزیین کوچک می تواند به میزغذا روح تازه ای ببخشد. یک جابه جایی حساب شده هم می تواند به فضا اضافه کند و جلوه بهتری به کاربدهد.
انتخاب چیزی که با اتاق ویا با موضوعی مناسب فصل مطابقت داشته باشد می تواند حس خوبی در افراد ایجاد کند.
این کارهای به ظاهر کم اهمیت، به خانواده شما نشان می دهد که برای شما مهم است که برای آنها وقت بگذارید و زمان غذا را برای آنها خاص کنید.
گاهی اوقات کوچکترین تغییرات بی سر و صدا کار می کند تا تفاوت زیادی در روحیه کلی خانواده ایجاد کند. و کانون خانواده را گرم تر و با نشاط تر نماید.
نشستن برای خوردن یک غذا با آرامش برای هضم غذا هم بسیار مهم است.
موقع چیدن میز به چه نکته ای باید توجه بیشتری کرد؟
نشستن و برخاستن از سر میز غذا، برای آوردن قاشق یا چنگال و نمکدان درست نیست. سعی کنید با تنظیم ظروف و چاشنی های مناسب ، مواد و وسایل مورد نیاز را پیش بینی کنید. شاید برای بچه هایی که میز را می چینند لازم باشد یک چک لیست تهیه کنید تا هیچ چیز فراموش نشود.
اگر وقت اضافی داشته باشیدو از تزئین سبزیجات به شکلهای زیبابرای زینت دادن سفره استفاده کنید،خیلی عالی است. دوره های آموزشی سفره آرایی به شما کمک کندتا ایده های جذابی داشته باشید.
با کمی توجه برای چیدن یک میز خوب قبل از غذا، می توانید مطمئن شوید که همه می توانند سر سفره بنشینند و از غذای خود در آرامش لذت ببرند.
دوره آموزش رایگان سفره آرایی به شما کمک می کند تا با ایده های بیشتری برای زیبا سازی سفره با کمک فرزندان تلاش کنید.
دیدگاهتان را بنویسید