لیست غذا برای مادران شیرده، راههای افزایش کیفیت و مقدار شیر مادر
دوران شیردهی، دورانی است که مادر باید به رژیم غذایی خود، توجه ویژه ای داشته باشد. زیرا تغدیه مادران در دوران شیردهی علاوه بر تأثیر سلامت آنها پس از زایمان بر مقدار و کیفیت شیرمادر نیز تأثیر مستقیم دارد.
برخی از مواد غذایی تولید شیر در بدن مادر را افزایش می دهند. علاوه بر افزایش شیر مادر باید به کیفیت آن نیز توجه کرد. کیفیت شیر مادر برای رشد و تکامل جسمی و ذهنی نوزادان اهمیت دارد. و هیچ غذایی نمی تواند جایگزین شیر مادر شود. پس مادران لازم است با تغذیه مناسب خود برای افزایش کمیت و کیفیت شیر مادر تلاش کنند.
در اینجا سعی کردیم چند نمونه غذا برای مادران شیرده که در افزایش شیر مادر برای شما معرفی نماییم.
سوپ جو دوسر:
یکی از غذاها برای مادران شیرده سوپ جو دوسر است. جو خواص فراوانی دارد و تهیه و آماده سازی آن نیز ساده است.مصرف جو نه تنها سبب افزایش تولید شیر شده بلکه مانع از ابتلای مادر به کم آبی نیز می شود.مانع از بروز دیابت پس از زایمان می شود و حاوی مقدار فراوانی انرژی است و فیبر که برای دستگاه گوارش بسیار عالی است در آن فراوان وجود دارد.
درصورت عدم تمایل به طعم آن می توان از محصولات و فرآورده های جو استفاده کرد.
آش جو بدون گوشت و مرغ
مواد لازم
جو دوسر یک لیوان
لوبیا چیتی یا قرمز نصف لیوان
نخود نصف لیوان
عدس نصف لیوان
سبزی آش نیم کیلو پاک شده و خرد شده
آرد ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
پیاز دو عدد بزرگ
نمک و فلفل و زرچوبه و نعناع خشک و سیر به مقدار لازم
برای تهیه این آش جو و حبوبات را از شب قبل آب کنید تا نفخ آن از بین برود بعد بگذارید بپزد. جو را بهتره جدا بپزید چون لعاب می کنه و جلوی پخت نخود و لوبیا را می گیرد.
سوپ جو پرک
سوپ جو پرک راحت ترین غذای برای مادران شیرده است.
جو پرک احتیاجی به خیس کردن ندارد و خیلی زود میپزه و لعاب میندازد و هنگام پخت کف میکنه و سر میره.پس باید
هنگام پخت درب قابلمه را کاملا نبندید.
مواد لازم برای سوپ جو پرک
جو پرک ۱ پیمانه
آب مرغ یا سینه مرغ ۱/۲ عدد
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذا خوری
هویج متوسط ۱ عدد
سبزی سوپ ۳ قاشق غذا خوری
زرشک ۲ قاشق غذا خوری
پیاز ۱ عدد
نمک و فلفل به مقدار لازم
پیاز را رنده و یا خورد کنید، بعد از نرم شدن مقداری زرچوبه به آن اصافه کنید و مرغ را هم کمی تفت دهید بعد از اضافه کردن آب بگذارید تا با حرارت ملایم بپزد.
اواسط پخت هویج رنده شده در صورت تمایل سیب زمینی خورد شده را به آن اصافه کنید.سینه مرغ پخته شده را از قابلمه بیرون اورده و ریش ریش کنید.ودوباره به قابلمه برگردانید. در این مرحله جو پرک را اضافه کنید. و بگذارید پخته و لعاب شود.
در صورت تمایل سبزی و رب گوجه را اضافه کنید. می توانید رب گوجه و سبزی را به سوپ اضافه نکنید. وقتی سوپ جا افتاد نمک و فلفل و زرشک را اضافه کنید و از روی حرارت بردارید.می توانید از سبزی خام و زرشک برای تزئین سوپ استفاده کنید.
و در موقع سرو از آبلیمو هم استفاده کنید.
سوپ هویج
سوپ هویج از سوپ های خوشمزه ای است که معمولا برای تقویت بدن و درمان بیماران مورد استفاده قرار می گیرد. این سوپ را می توان به عنوان یک پیش غذا برای مادران شیرده نیز استفاده کرد.
مواد لازم برای تهیه این سوپ شامل موارد زیر است که می توانید خلاقیت به خرج دهید و تغییراتی در آن ایجاد کنید و یا توجه به ضایقه خود سوپ خوشمزه ای تهیه کنید.
- هویج ۴ عدد متوسط
- پیاز ۲ عدد
- زنجبیل ۱ تکه کوچک
- سیر ۲ حبه
- آب مرغ ۶ لیوان
- روغن ونمک و فلفل و زرچوبه به مقدار کافی
برای تهیه سوپ هویج پیاز را خورد کرده ودر روغن کمی تفت می دهیم. سیر و زنجبیل را رنده کرده و به آن اضافه میکنیم و تفت می دهیم. زرچوبه را اضافه کرده و هویج را که نگینی خرد کرده ایم را به آن اضافه کرده و تفت می دهیم. بعد آب مرغ را به آن اضافه می کنیم. بعد از جوش آمدن اجازه می دهیم با حرارت کم به مدت 40 تا 50 دقیقه خوب پخته شود. بعد از پخته و غلیظ شدن سوپ با گوشت کوب برقی یا میکسر و یا هر چیز دیگر مواد را خوب له کنید و نمک و فلفل بریزید . سوپ آماده است می توانید به دلخواه تزئین کنید و میل نمایید. نوش جان!
دم پختک (کته) شنبلیله
دانه های شنبلیله یکی از بهترین دانه های گیاهی افزایش دهنده ی شیر مادر است.برای جلوگیری از یبوست پس از زایمان، هم می توان جوانه دانه های شنبلیله را به همراه شیر میل کرد. به عنوان طعم دهنده هم میتوان در انواع غذاها مورد استفاده قرار داد. آنچه مهم است استفاده آن در غذای مادران شیرده تولید شیر را در آنها بیشتر میکند.
در طب سنتی استفاده از پودر شنبلیله در غذاها برای افزایش شیر مادر و یا مصرف روزانه دمنوش این گیاه دارویی توصیه میشود. البته چون شرایط همه مادران یکسان نیست خوب است در مصرف آن زیاده روی نکنید و یا این که قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.
مواد لازم برای تهیه کته شنبلیله
- تخم شنبلیله نیم کوب اپیمانه
- برنج 5 پیمانه
- پیاز 1عدد
- روغن و نمک و زردچوبه به اندازه دلخواه
- طرز تهیه:
پیاز را خورد کرده و تفت دهید و تخم شنبلیله ها را که خوب پاک کرده، و شسته اید را به آن اضافه کرده، کمی تفت دهید. زردچوبه و نمک را اضافه کرده و بعد از کمی تفت به اندازه کافی آب به آن اضافه کنید. بعد از این که آب به جوش آمد ، برنج را برنج را از قبل با آب گرم خیس کرده اید به آن اصافه کنید و بعد از اینکه آب برنج تمام شد، برنج را دم کنید.
این کته در کوچک کردن شکم تیز بسیار موثر است.
توصیه های غذایی برای مادران شیرده
یکی از مهم ترین راهکار های افزایش شیر مادر، شیر دادن هرچه بیشتر و بیشتر به نوزادتان است. هرقدر فرزندتان بیشتر شیر بخورد، مقدار شیر تولید شده نیز بیشتر می شود. تحریک پایانه های عصبی نوک و هاله ی پستان در اثر مکیدن شیرخوار، سبب انتقال پیام تولید شیر به مغز مادر و افزایش تولید آن خواهد شد.
مصرف مواد غذایی مختلف و آب و میوه و آب میوه و… به امر تولید شیر کمک می کند.
با توجه به شرایط بدنی خود و نوزادتان می توانید این موارد را به سبد غذایی خود اضافه کنید.
نوشیدن آب و مصرف انواع میوه و آبمیوه:
مصرف انواع میوه و سبزی و نوشیدن مایعات خصوصاً آب، برای تولید شیر ضروری است.
قبل از شیر دادن یک لیوان آب بنوشید.
یک لیوان آب هویج در هنگام صبحانه و یا ناهار سبب افزایش قابل توجه شیر مادر می شود.
استفاده از هویج به صورت خام در سالاد و یا به صورت بخار پز و یا در سوپ برای افزایش شیر مادر توصیه می شود.
برگ ریحان:
برگ ریحان سرشار از آنتی اکسیدان و ضد سرطان می باشد.
اثر آرام بخش دارد که برای شیردهی نیز بسیار مفید است. در افزایش ایمنی بدن نیز نقش دارد.
می توانید همراه با سبزی خوردن در رژیم غذایی خود قرار دهید.
همچنین می توانید چند برگ آن را درون چای و یا دمنوش های خود انداخته و میل نمایید.
برگ شوید:
این گیاه علاوه بر آنکه تولید شیر را افزایش می دهد، مقداری زیادی ویتامین K دارد که مانع از از دست دادن بیش از اندازه ی خون پس از زایمان می شود.آن را به ماست اضافه کرده و میل کنید.
زیره ی سبز:
زیره ی سبز نیز سبب افزایش شیر می شود علاوه بر آن چربی سوز نیز هست و مانع از تحریک بیش از حد دستگاه گوارش نیز می شود.
می توانید پودر آن را با شیر مخلوط کرده و یا به عنوان دمنوش میل نمایید.
دمنوش زیره و رازیانه در شیردهی
دانه های زیره و رازیانه هر دو شیر افزا هستند، و مصرف آن ها می تواند به افزایش تولید و ترشح شیر کمک کند. بنابراین خوردن دمنوش زیره و رازیانه در شیردهی می توتند به شکل قابل توجهی در افزایش سطح هورمون پرولاکتین و در نتیجه بهبود تولید و ترشح شیر موثر باشد. به علاوه خوردن دمنوش زیره و رازیانه در شیردهی، می تواند فواید دیگری را نیز به دنبال داشته باشد.
چای شنبلیله
مواد مورد نیاز:
یک قاشق چایخوری دانه یا پودر شنبلیله
یک فنجان آب گرم
½ قاشق چایخوری عسل
روش تهیه:
دانهها را بهآرامی در یک کاسه بشویید. اگر از پودر استفاده میکنید دیگر نیازی به شستوشو نیست. آب را در یک ظرف یا قوری استیل بجوشانید.دانه های خیسخورده یا پودر شنبلیله را به آب جوش اضافه کنید.
بعد از 5 تا 10 دقیقه دمنوش را می توانید میل کنید. موقع اصافه کردن عسل زیاد داغ نباشد.
پنکیک شنبلیله و برنج
از ترکیب دانه های شنبلیله و برنج، یک پنکیک مناسب دوران شیردهی برای صبحانه ی خود درست کنید.
کدو سبز:
سرشار از مواد مغذی و تامین کننده ی آب بدن می باشد که مانع از ابتلا به کم آبی می شود.
آب کدوی تازه را گرفته و میل کنید، این کار به تنظیم قند خون پس از زایمان کمک فراوانی می کند.
اسفناج و برگ چغندر:
اسفناج از بهترین منابع آهن، کلسیم و اسید فولیک می باشد.
این ماده برای جبران کم خونی مادر بسیار مفید می باشد.
اسفناج در نیرومند تر شدن نوزاد هم تاتیر دارد.
در برگ های اسفناج و چغندر موادی وجود دارد که بدن را سم زدایی می کند.
سیب زمینی:
سرشار از پتاسیم، منیزیم و ویتامین C و B است.
حاوی مقدار زیادی فیبر است. می توانید انواع
غذا با سیب زمینیغذا با سیب زمینی را تهیه کنید و رژیم غذایی متنوعی داشته باشید.
بادام شیرین:
بادام شیرین غنی از کلسیم، ویتامین E و امگا 3 می باشد.
ویتامین E سبب بهبود خارش پوست پس از زایمان می شود.
امگا 3 نیز سبب تنظیم تعادل هورمونی بدن و افزایش تولید شیر می شود.
توجه کنید که سیستم گوارش نوزادان مختلف با یکدیگر متفاوت است. اگر احساس کردید که مصرف هر یک از این مواد علائم آلرژی و یا دل درد (کولیک) را در فرزندتان افزایش می دهد. در میزان مصرف و نوع مواد تغییری دهید.
همیشه به یاد داشته باشید مصرف هیچ چیزی نباید زیاده روی کرد. تنوع غذایی و مصرف به اندازه را فراموش نکنید.
سوال؟؟؟
آیا شیر من برای فرزندم کافی است؟ آیا نوزادم کاملاً سیر می شود؟
در خیلی از مواقع مادران تصور می کنند که شیر کافی برای سیر کردن نوزاد خود ندارند. برای روشن شدن این مطلب باید به روند وزن گیری و میزان دفعات ادرار کردن نوزاد خود توجه کنند.
اگر نوزاد شما طبق نمودار رشد خود وزن گیری مناسبی دارد و یک هفته پس از تولد، در 24 ساعت، 6 الی 8 مرتبه ادرار می کند، مقدار شیر شما برای او کافی است.
در غیر این صورت در رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد کنید و از مواد شیر افزا و در صورت نیاز از مکمل های افزایش دهنده شیر مادر استفاده کنید.
ممکن است مشکل در نحوه شیردهی و عدم توانایی نوزاذ در مکیدن شیر باشد. در این صورت باید در صدد رفع مشکل باشید و یا نحوه شیر دهی خود را اصلاح کنید.
دیدگاهتان را بنویسید